MuzikArt-HOR-Sevdalinke-1

Hor “Sevdalinke”

Historija razvoja udruženja
Udruženje muzičkih umjetnika “MuzikArt“ osnovano je 2015 godine sa jasnom vizijom kako je sevdalinku potrebno sistemski zaštiti i predstaviti u formi umjetničkog djela što ona zapravo i jeste. Vodeći se takvim stavom ”MuzikArt” 2016 godine osniva hor ”Sevdalinke” koji se svojim djelovanjem već pozicionirao kao afirmisan hor koji čuva i baštini sevdalinku.

Učešćem na Ilidžanskom festivalu 2016 godine te prezentovanjem velikog spleta sevdalinki uz koreografski i multimedijalni pristup na Hayat TV-u u sklopu novogodišnjeg programa pokazali smo, svoju nedvosmislenu oprijedjeljenost za kvalitetno i kreativno djelovanje u polju sevdalinke.

U periodu 2016 godine kreativni tim ”MuzikArt” sa horom ”Sevdalinke” predstavlja novi projekat koji povezuje književne tekstove napisane rukom najvećih književnika ovih prostora (i šire), a koji su pisali tekstove koji će kroz tok vremena biti ukomponovani u muzičku liniju sevdalinke.

”MuzikArt” ovakvim projektima želi potaknuti što veću zainteresovanost kod ciljne grupe koja nije ograničena na uski krug ljudi, već kroz modernizovanje aranžmana, ali čuvajući srž melodijske linije i harmonskog sklada sevdalinke usmjeriti pažnju svih dobnih uzrasta na tradicionalnu pjesmu kao najkvalitetniji umjetnički proizvod koji Bosna i Hercegovina ima.

Budući da je nastup na Ilidžanskom festivalu 2016 godine hora “Sevdalinke” mnoge ostavio bez daha hor je sigurnim koracima zakoračio na put afirmisanja i stvaranja vjerodostojnog imena te učestvuje svake godine na pomenutom festivalu kao šlag na kraju sa strpljivo spremljenim potpunim muzičko-scenskim performansom.

Hor ”Sevdalinke” djeluje pod rukovodstvom mr. Emira Mejremića i broji trideset članova zaljubljenika u sevdalinku koji konstantno rade na usavršavanju vokalnih sposobnosti te razvijaju stilske parametre kako bi interpretaciju sevdalinke učinili što savršenijom.

Na novogodišnjem spektalu priređenom ispred nekih desetak hiljada ljudi ispred Sarajevske katedrale te hiljade drugih ispred malih ekrana hor “Sevdalinke” izvodi splet evergreena, najljepših pjesama, sa naše muzičke scene te svjetskih hitova te su uz pratnju Omladinskog orkestra “MuzikArt” ugrijali srce hiljadama slušalaca, podstakli mnoge na ples i radost, a sve generacije podsjetili da su godine samo stvar duha i energije, a pozitivne energije u ovom horu i želje za napredak i rad onoga što najviše vole zaista ima na pretek.

0
Članova
0
Profesora
0
Programa
0
Nagrada

Nastavnici

Naši kreativni muzički nastavnici stoje Vam na raspolaganju.
Adela Šabić

Adela Šabić

klavir/pjevanje/kompozitor/autor

info@muzikart.ba
Emir Mejremić

Emir Mejremić

Orkestarsko/horski dirigent/aranžer/kompozitor

info@muzikart.ba
Semir Ćehić

Semir Ćehić

Solfeggio/Video-audio produkcija/montaža/ton majstor

info@muzikart.ba