Omladinski orkestar

Vijekovima unazad je upravo muzika, koja se sada smatra klasičnom, služila kao odraz tadašnjeg stanja u društvu, te je bila nezaobilazni dio života prosječnog čovjeka opisujući njegov život, duhovnu stranu čovjeka te probleme svakodnevnice.

Sa pojavom popularne muzike u 20 st. klasična muzika je polako počela gubiti svoj smisao te se današnjom modernom klasičnom muzikom bavi tek maleni krug ljudi.

U našem udruženju dijelimo mišljenje da je jako važno približiti ideju muzike i utiska koji ona ostavlja na slušaoca, ispričati skrivene priče protkane emocijama koje je kompozitor iznio na papir, kao što bi to slikar učinio sa platnom, pokušati dočarati određene momente i situacije sa kojima su se ljudi prošlih vijekova suočavali te napraviti paralelu i poveznicu između nekadašnjeg čovjeka i života u današnjici.

Budući da je muzika jedina umjetnost koja se vodi emocijama datog trenutka, slušnom percepcijom, koju kombinujemo sa naracijom i vizuelnim efektima, za rezultat bi svakako trebali dobiti potpuno razumijevanje i pravu percepciju muzičkog djela svakog slušaoca ponaosob. Iz tog razloga naše udruženje ”MuzikArt” 2015 godine osniva profesionalni omladinski orkestar koji će za primarni zadatak imati promociju i očuvanje klasične muzike kroz zvučnu modernizaciju svih žanrova klasične muzike.

Vođeni idejom da klasičnoj muzici treba vratiti njeno mjesto u razvijanju stilskih kriterija kod naših slušalaca, te da se takva muzika mora neupitno prilagoditi trenutnoj, svjetskoj koncertnoj praksi multimedijalnih i multidisciplinarnih koncerata čija je zvučna slika propraćena plesnim tačkama, vizualizaciji na video bimovima, naraciji, mjuzikl formi, modernim aranžmanima.

Projekat ”Muzika vječnosti” koji smo radili 2016 godine i prezentovali na Hayat TV-u u novogodišnjem programu je stvorio idealan prostor da uz neupitno poštovanje kvalitativnih normi pri interpretaciji klasične muzike predstavi istinsku multimedijalnu priču po principu da slika, ples i naracija prate muzičko izlaganje. Važno je spomenuti da Omladinski orkestar “MuzikArt” sudjeluje u izvođenju poeme posvećene Danu državnosti Bosne i Hercegovine (25.11.2017 god.) gdje uz podršku Gradske uprave grada Sarajevo i medijsku podršku Hayat TVa naš tim prezentuje pjesmu kao poklon gradu Sarajevo “Zemljo naša, vječna I jedina”, autora Emira Mejremića i Adele Šabić, te isti performans izvodi i za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine 01.03.2018 godine u Domu oružanih snaga BiH.

Naravno nezamislivo je osmisliti ili zamisliti novogodišnji program bez našeg orkestra te zbog svoje uspješnosti i kvaliteta orkestar dobija čast da u potpunosti otprati novogodišnji koncert u organizaciji Grada Sarajevo ispred Sarajevske katedrale 30.12.2018 godine gdje ih ni najveća zima nije sprečila u tome da slušaoce animiraju i oduševe izvedbama najreprezentativnijih djela klasične muzike, najljepših evergreen naših i svjetskih hitova te da ožive božićnu i novogodišnju čaroliju u svima svirajući neke od najpopularnijih novogodišnjih pjesama i pretvarajući grad Sarajevo zaista u magičan grad i novogodišnji centar regije.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *