Biografija – Manuela Ekmečić

Manuela Ekmečić, rođena 22.07.1994. godine u Subotici, Srbija.  Već sa 7 godina počinje učiti violončelo u klasi prof. Molnar Mirka. Par godina kasnije, učenje nastavlja kod prof. Molnar Viktora, u čijoj klasi završava osnovnu, a potom i srednju školu. Učestvovala je na mnogobrojnim seminarima te master-class radionicama. Nastupala je kao solista uz pratnju Subotičkog tamburaškog orkestra, te bila član Subotičkog simfonijskog orkestra.

Godine 2017. stiče diplomu profesora violončela na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi red. prof. Yevgeny Xaviereff-a.

Iste godine upisuje postdiplomske studije nastavljajući školovanje na Muzičkoj Akademiji Sarajevo. Kao student, ostvaruje zapažene nastupe kako solo, tako i u kamernim sastavima, te sa Akademskim orkestrom i Akademskim gudačkim orkestrom. Poslednje tri godine je vođa sekcije orkestra Muzičke akademije Sarajevo.

Od 2015. godine je honorarno angažovana u Sarajevskoj filharmoniji.

Pored mnogobrojnih nastupa sa Sarajevskom filharmonijom, najznačajni su svakako oni gdje nastupa kao vođa svoje dionice. Pored stalnog angažmana u filharmoniji, učestvuje u raznim projektima orkestara kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan granica BIH.

Kao član gudačkog kamernog orkestra i gudačkog kvarteta sarađivala je sa članovima Manhattan String kvarteta u sklopu Sarajevo Chamber Music Festivala.

Pored mnogobrojnih nagrada i priznanja izdvaja se prvo mjesto na međunarodnom takmičenju “Bistrički zvukolik”, u Mariji Bistrici (Hrvatska),  maju 2017. godine.

Trenutno radi kao profesor violončela u Srednjoj muzičkoj školi ”Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

Njene kolege i nadređeni je smatraju najpouzdanijom osobom svakog kolektiva te je sa njom lakoća i zadovoljstvo sarađivati, a naročito svirati. Njena toplina i spremnost na otvoren razgovor i saradnju su siguran put i recept za uspjeh, a mi smo ponosni što ovako uspješna, mlada umjetnica želi sa nama  kreirati bolju budućnost i educirati najmlađe na najbolji način jer se sama vodi motom „na mlađima svijet ostaje“, a naš svijet muzike sa našim kadrom nastavnika i učenika magičan postaje.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *