Biografija – Nermana Slijepčević

Slijepčević Nermana je rođena 13.04.1988 godine u Zenici. Osnovnu školu i osnovnu muzičku školu završava u Zenici na gudačkom odsjeku, instrument violina, u klasi profesorice Alise Hamudić. Nakon završene osnovne škole upisuje Srednju muzičku školu Zenica, dva odsjeka – solo violina u klasi profesorice Envere Merdanović i odsjek za teoriju i pedagogiju.

U srednjoj školi ostvaruje zapažene rezultate na federalnim takmičenjima učenika i studenata u kategorijama solo violina, kamerni sastavi te gudački orkestar. 2007 god. upisuje gudački odsjek – smjer violina na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Violete Smajlović-Huart. U toku studija učestvuje na federalnim takmičenjima učenika i studenata u kategoriji kamernih ansambala.

Kao izvanredan student učestvuje na seminarima za pedagoško usavršavanje u organizaciji Udruženja muzičkih pedagoga, koji se već godinama održava u Dubrovniku te odlazi na seminare na Brač, Mlini, koji organizuje i održava prof. Violeta Smajlović-Huart te dobija sve pohvale i učešća na završnim koncertima.

Diplomirala je 2015 god. među prvim studentima u klasi iste profesorice. Od srednje škole je član simfonijskog orkestra u Zenici što je bilo od velike koristi za daljnje školovanje i edukaciju.

U toku studija nastupa sa Sarajevskom filharmonijom i sa orkestrom prof. Violete S.-H. na festivalu „Muzika na žici“. Također, jedno vrijeme biva i članica orkestra „Amadeus“. Pedagogijom počinje da se bavi 2008 god. te prva iskustva u radu stiče u JU Osnovnoj muzičkoj školi „Avdo Smajlović“  u Visokom gdje pokazuje izvrsne rezultate u radu sa djecom od 8 godina starosne dobi, a u pomenutoj školi radi sve do 2013 godine. U međuvremenu 2009 god. biva angažovana i kao nastavnik violine u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla i također ostvaruje izvanredne rezultate u radu sa djecom. 2010 god. počinje sa radom u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža gdje za veoma kratko vrijeme ostvaruje zapažene rezultate u pedagoškom pristupu i radu.

U toku studija pionir je i jedna od prvih nastavnika i pokretača škole „Mala škola muzike“ pod vodstvom profesorice Violete S.-H. gdje proširuje svoje vidike i znanja te radi sa djecom uzrasta od četiri do devet godina starosti i stiče prelijepo iskustvo i spoznaju novih načina rada i muziciranja. Upoznavanje novih metoda, i ideja dovodi školu i kompletan tim nastavnika do veoma uspješnih rezultata i serije uspješnih nastupa i koncerata. U januaru 2013 god. počinje raditi u JU Osnovnoj muzičkoj školi Zenica gdje ostaje do 2014 godine, a potom se prebacuje u JU Osnovnu muzičku školu Tuzla gdje radi sve do danas.

Rad na samoj sebi, edukacija i stvaranje mladih talenata i njihovo oblikovanje se očituje i dokazuje najviše kroz prestižna internacionalna takmičenja na kojima učestvuje veliki broj njenih učenika koji ostvaruju izuzetne rezultate. Među izdvojenim internacionalnim takmičenjima možemo izdvojiti Sremsku Mitrovicu „String fest“, Bečej „Fantast“, Beograd „Mladi virtoz“, Aranđelovac „Muzički festival“, Bijeljina „Primavera“,  Zagreb – jedno od najjačih takmičenja „Etide i skale“, Federalna takmičenja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Međugorju, Slovenija „Tartini“  i sl. gdje između ostalog ostvaruje: 5 specijalnih nagrada, preko dvadeset prvih nagrada, 2 laureata, 8 drugih nagrada i 6 trećih te i dalje nastavlja nizati uspješne rezultate i pobjede zajedno sa svojim učenicima. Njene kolege imaju samo riječi hvale i divljenja za nju, a direktor pomenute škole u kojoj je zaposlena kaže da se radi o veoma prosperitetnoj osobi, koja se unatoč tome što je veoma mlada pokazala vrlo pouzdanom i motiviranom za rad sa učenicima.

Osoba je čija je narav željna stalnog rada i napredovanja, te upravo zbog toga njen proaktivan pristup dolazi do izražaja kako u radnom odnosu sa kolegama, tako i u samostalnom radu.