Biografija – Semir Ćehić

Semir Ćehić je rođen 03.06.1992 godine u Gradačcu, gdje završava svoje osnovno školovanje, uporedo pohađajući Osnovnu muzičku školu Gradačac. Nakon toga završava „Srednju muzičku školu Tuzla“ u Tuzli na Odsjeku za muzičku teoriju, čemu je uslijedio upis na Muzičku akademiju u Sarajevu na Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju MTP.

Njegovo dugogodišnje druženje s muzikom osposobilo ga je mnogobrojnim vještinama. Svira klavir, harmoniku i flautu, muzičkom teorijom sa svim njenim oblastima vlada na zavidnom nivou, uključujući i oblast fizike/akustike. Pod tim podrazumijevamo upotrebu fizičko-akustičkih fenomena kroz računarske programe, u svrhu produkcije i post produkcije audio zapisa, a sa aspekta muzičke estetike gdje istančanim pristupom formira zvuk.

Posjeduje opširno znanje u oblasti računarstva, to jest rada na operativnim sistemima (Microsoft Windows, Linux Ubuntu, Apple MacOS), programima (MS Office Word, Excell, PowerPoint, Adobe Photoshop), programima specificiranim za muzičke zapise, snimanje i obradu muzičkih materijala (Avid Sibelius, Finale, Apple Logic Pro, Apple GarageBand, Steinberg Cubase, Audacity, Melodyne,..). Dokazao se kroz razne aranžerske poduhvate, a kroz iskustvo u pedagogiji izgradio je metodičnost i taktičnost u prenošenju svog znanja, kao i senzibilitet za rad s ljudima u raznolikim okolnostima.

Najveću priliku da obuhvati svoje znanje i talenat u praktičnom poslu ostvaruje kroz projekat snimanja i obrade muzike u seriji „Studio 4“ za televizijsko produkcijsku kuću Hayat.  Nakon seminara, sa uvaženim producentom i kompozitorom prof. dr. Igorom Karačom, kao i sopstvenim iskustvom rada u studiju, otkriva svoj potencijal za bavljenjem muzičkom produkcijom i tonskim majstorstvom, a naročito  spremnost da se svakodnevno nadograđuje i radi na sebi, u skladu sa brzinom razvoja novih tehnologija.

Od 2015 godine je zaposlen na televiziji Hayat te je glavni zaduženi video-audio producent našeg UMU „MuzikArt“ bez kojeg ne bismo mogli ostvariti sve važnije projekte koje je radilo naše udruženje. Od 2015 godine aranžira kompozicije izvođene na Ilidžanskom festivalu koji se održava svakog jula te od istaknutih aranžmana možemo izdvojiti “Pjesmu velikanima“ Hanke Paldum .

Jedan je od tonaca muzičko/takmičarskog programa Hayat televizije ZMBT,  te mnogih drugih emisija pomenute televizije, a već par godina za redom novogodišnji program se ne može zamisliti bez njegove kreativnosti i sposobnosti da uvijek unese nešto novo i do sada neviđeno. Da li u ulozi pedagoga, nastavnika, fotografa, aranžera, kompozitora, ton majstora ili audio/muzičkog producenta svaka minuta provedena sa njim Vas uči nečem novom. Uvijek prepun novih informacija, voljan da pomogne, željan da nauči i prenese svoje znanje, Semir je pravi prijatelj i najvedrija osoba kraj koje ćete spoznati svoje najveće kvalitete i otvoriti neka nova vrata svojim stečenih znanja i onog što ćete tek naučiti.